Hőszigetelés

biosolar.hu
A szigetelés anyagának kiválasztásánál figyelembe kell venni az előnyöket és a hátrányokat is:
A műanyag habok előnye a jó hőszigetelő képességükben rejlik.
Hátrányok:
1. nem szellőzik
2. a legkevésbé környezetbarát
3. esetleg egy bogárfaj rákap az ízére, és ízekre szedi.

A szálas hőszigetelők jó páraáteresztő képességgel rendelkeznek.
Hátrányok: csak a nagyon drága szigetelőanyagoknak van olyan tartása, ami garantálja, hogy a függőlegesen elhelyezett anyag nem rogyik meg, mondjuk 15-20 év múlva (javítás csak a köpenyfal visszabontásával lehetséges).

A nádpalló természetbarát, de alkalmazása a következő kockázattal jár:
1. rovarveszély
2. nincs az a kőműves aki igazán időt álló módon kivitelezne egy ilyen szigetelést
3. a jó minőségű nádpalló ára eléri az egyéb konkurens szigetelések árát


Külső homlokzati hőszigetelés (muszakiak.hu)
A hetvenes évek végén, amikor az 1972-es olajembargó és olajárrobbanás következményeként növekvő energiaárak miatt először került komolyan szóba hazánkban az épületek, s ezen belül a homlokzatok hőszigetelése, néhány centiméter vastag polisztirol lappal letudták ezt a kérdést. Sajnos, az energiaárak azóta elég jelentősen növekedtek, de a köztudatban még mindig a 3-5 cm vastag hőszigetelés és a 0,7 W/m2K hőátbocsátási tényező él. Ma már tudjuk, hogy az épületek energetikai tulajdonságainak meghatározásakor a kérdést jóval komplexebben kell kezelni, a hatékony és környezetszemléletű energiafelhasználás tervezésekor a korábbi metodikával szemben figyelembe kell venni lehetőleg valamennyi, az épület energia felhasználásában közrejátszó rendszert (fűtési, hűtő, szellőzési, elektromos rendszereket) és részletet (hőhidakat, árnyékolást, benapozási és az épületet használó ember hőtermeléséből származó hőnyereséget, stb.) is. Ebből a komplex energetikai feladatsorból most csak egy részletet, a homlokzati falak energetikai jellemzőit és hőszigetelését mutatjuk be.


Megtartandó homlokzatú épületek utólagos hőszigetelésének lehetőségei (epitesimegoldasok.hu)

A belső oldali hőszigetelés mellett gyakran sok racionális érv szól, néha pedig – például műemléképületek esetén – nincs is más lehetőség az utólagos hőszigetelésre. Azonban a tervezés ilyen esetekben nagyságrendileg nagyobb felkészültséget igényel a tervező részéről – derül ki cikkünkből, mely a BME-n végzett kutatásokon alapul.

Az alkalmazható rendszerek

A belső oldali hőszigetelésekhez használatos rendszerek és anyagok csoportosítása sok szempont szerint megtehető. A különböző gyártók eltérő anyagainak összehasonlíthatósága miatt a legcélravezetőbb csoportosítás a rendszerek épületfizikai működése alapján történhet, különös tekintettel a kialakítandó szerkezet nedvességháztartására. Ez alapján négy fő csoportot különböztethetünk meg.


A belső oldali hőszigetelésről objektíven (epitesimegoldasok.hu)

Sok oka van annak, hogy szeretnénk belülről hőszigetelni. Az egyénileg, lakásonként is elvégezhető beavatkozás vonzó, a költség is kisebbnek látszik az állványozással egybekötött külső oldali hőszigeteléshez képest. Sokan azonban nem tudják, hogy ennek az eljárásnak vannak buktatói – de jó megoldás is létezik.