Ez a dokumentum egy előző változata!


Ablakok

Milyen eredetű az ablak szó? (ajto-ablak.com)
Az ablak szó legalább annyira hétköznapi, mint a nyílászáró. Nem volt ez mindig így. Sokáig szláv jövevényszónak tartották a magyar ablak szót, az „oblok” (kerek) kifejezésből.
Mára a „szláv iskola” már egy meghaladott teória: az „ablak” szavunk valójában sumér eredetű.
A magyarság ősi szava a sumér „ab” gyökérszóból hangzóilleszkedéssel alakult ki. A szó az „ab-lil” formán át az „ab-lik” (vö: ablaknyílás) alakban nyerte el mai formáját.
A házak és lakásra szolgáló építmények egyéb tartozékainak alapszavai is rendre a vándorlások korából maradtak ránk. Akkád és sumér szókincsből származnak az építkezés következő szavai is: ház, hajlék, otthon, torony, fal, tető, eresz, épít, kapu, lépcső, szoba terem, tornác, korlát, homok, agyag, cserép, deszka, arány.

Előírások

Az országos településrendezési és építési követelményekről (OTÉK) szóló 253/1997.(XII.19.) Korm. Rendelet előírása szerint:
88. § (3) A közvetlen természetes megvilágításra szolgáló bevilágító felület és a helyiség hasznos alapterületének aránya
a) nevelő-oktató helyiségben legalább 1:6-od legyen
b) egyéb huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségben legalább 1:8-ad legyen, vagy megfelelő megvilágítási körülmények mellett, indokolt esetben 1:10-ed lehet, továbbá
c) felülről történő bevilágítás esetén legalább 1:10-ed legyen.


Milyen a jó nyílászáró? Mire figyeljünk? (ingatlanmagazin.com) Megoszlanak a vélemények arról, hogy mitől függ lakásunk hangulata, kisugárzása. Egy azonban biztos, a nyílászáróknak központi szerepük van, hiszen ezekkel engedjük be, vagy rekesztjük ki a külvilágot. De milyen is egy jó nyílászáró?


Milyen nyílászárót vegyek? (epitesiportal.hu) Mi alapján döntsünk, ha építkezés vagy felújítás miatt nyílászáróra van szükségünk. Íme a lista:
Milyen hőszigetelő tulajdonsággal bír a nyílászáró?
Mennyi garanciát vállal a gyártó a termékére?
Vállalja-e a gyártó a beépítést?
Milyen vasalatot épít be a gyártó cég?


Milyen szempontok szerint válasszunk passzív ház ablakot? (passzivhaz-magazin.hu) A passzívházaknál nagyon fontos szerepet játszanak a nyílászárók. Cikksorozatunkban szeretnénk segítséget nyújtani, milyen szempontokat figyelembe véve hozzunk döntést a választásnál.
Az U értékeket sok helyen a nyílászáró forgalmazók csak az üvegre adják meg. Pedig nagyon fontos szempont a vásárlásnál a többi szerkezetre vonatkozó igazolt hőtechnikai értékek megismerése. Azért kell hangsúlyozni, hogy igazolt értékeket kell a különböző árajánlatokban összehasonlítani, mert csak azt a gyártót lehet komolyan venni, ahol bevizsgálták a nyílászáró szerkezeteit, tokot, távtartót, valamint a beépített üveget is.


Tetőtéri ablakok

VELUX termék- és árkatalógus (velux.hu)
Európában a lakások fogyasztása a teljes energiafogyasztás 40%-át teszi ki. Az Európai Unióban jelenleg időnk 90%- át töltjük a négy fal között. Minden harmadik épület nem egészséges beltéri klímával rendelkezik, ami az allergiás megbetegedések, a depresszió kialakulásához és a csökkenő teljesítményhez vezet. Mindezek miatt fontos megvizsgálnunk, hogy az adott épület energiatakarékosság, egészséges beltéri klíma és megújuló energia szempontjából milyen általános jellemzőkkel, tulajdonságokkal rendelkezik és milyen funkciókat lát el. Az egyensúlyban lévő ház egy olyan lakóhely, amely a napsugárzást felhasználva csökkenti az energiafelhasználást, ill. több energiát termel, mint amennyit felhasznál, természetes szellőzése révén zárt térben is egészséges környezetet biztosít és kölcsönhatásban van a környezettel. E kulcsfontosságú területek együtt jelentik a VELUX által fenntartható életmódnak nevezett fogalmat, amelynek lényege otthonaink minőségének folyamatos fejlesztése és magas életszínvonal biztosítása a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése vagy leállítása mellett.


beépítési tájékoztató: (velux.hu) Minden VELUX termék csomagolásakor a termékek dobozába részletes beépítési tájékoztatót helyezünk el. A beépítési tájékoztató lépéseinek pontos követésével minden termék pontosan beépíthető.
Ezen az oldalon a tetőtéri ablakok, tetőkibúvók és térdfalablakok beépítési tajákoztatóját találja meg PDF formátumban.

Mérettáblázat: