Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbséget mutatjuk.

Összehasonlító nézet linkje

fogalomtar:epitesz:walter_gropius [2012/06/24 01:58]
tami
fogalomtar:epitesz:walter_gropius [2021/06/28 15:54] (aktuális)
sorszám 1: sorszám 1:
 [[http://www.sze.hu/muvtori/belso/stilusok/modern/modern39.htm|Walter Gropius (sze.hu)]] [[http://www.sze.hu/muvtori/belso/stilusok/modern/modern39.htm|Walter Gropius (sze.hu)]]
-====== (1883-1969) ====== +(1883-1969)
  1911-ben tervezte a Fagus Művek gyárépületét. Későbbi munkái közül a legjelentősebb a dessaui Bauhaus. "Pedagógiai" főműve a Bauhaus életre hívása, évekig ő igazgatta. A tanári karba Gropius a haladó művészet nagy mestereit hívta meg. (pl. Klee, Kandinsky, Moholy-Nagy László...). A Bauhaus nem művészeti iskola volt, hanem alkotóműhely.  1911-ben tervezte a Fagus Művek gyárépületét. Későbbi munkái közül a legjelentősebb a dessaui Bauhaus. "Pedagógiai" főműve a Bauhaus életre hívása, évekig ő igazgatta. A tanári karba Gropius a haladó művészet nagy mestereit hívta meg. (pl. Klee, Kandinsky, Moholy-Nagy László...). A Bauhaus nem művészeti iskola volt, hanem alkotóműhely.
  Dessaui Bauhaus: a szabadon kibontakozó alaprajz, a geometrikussá letisztult forma a funkcióból és a szerkezet rendjéből következik. A három emeletet egységes raszterben osztott, a vasbeton pillérek konzolaira függesztett fém-üveg függönyfal határolja.  Dessaui Bauhaus: a szabadon kibontakozó alaprajz, a geometrikussá letisztult forma a funkcióból és a szerkezet rendjéből következik. A három emeletet egységes raszterben osztott, a vasbeton pillérek konzolaira függesztett fém-üveg függönyfal határolja.