Különbségek

A kiválasztott változat és az aktuális verzió közötti különbséget mutatjuk.

Összehasonlító nézet linkje

fogalomtar:epitesz:la_corbusier [2012/06/06 17:55]
127.0.0.1 külső szerkesztés
fogalomtar:epitesz:la_corbusier [2021/06/28 15:54] (aktuális)
sorszám 3: sorszám 3:
  a plasztikus formálás mestere. elképzeléseit legteljesebben a vasbeton jól alakítható anyagával tudta valóra váltani. Az új építészettel szemben támasztott alapkövetelményeket híres "öt pont"-jában fogalmazta meg: 1. a lábakraállítás, hogy az épület ne foglaljon el a természetből szabad területet; 2. a terőkert kialakítására lehetőséget adó lapostető, mert így az építés - ahelyett, hogy csökkentené - megnöveli a természetet; 3. a pillérvázzal biztosítható szabad alaprajz, hogy a tartószerkezettől független térosztás hajlékonyan igazodhasson a funkcióhoz; 4. a teherviselés kényszerektől mentesült homlokzat szabad alakítása végigfutó ablaksávokkal s a tartóvázra függesztett határoló szerkezetekkel; 5. az előbbi következményeként a belsőkben faltól-falig nyúló szalagablak, a minél teljesebb megnyitás a külső tér felé.  a plasztikus formálás mestere. elképzeléseit legteljesebben a vasbeton jól alakítható anyagával tudta valóra váltani. Az új építészettel szemben támasztott alapkövetelményeket híres "öt pont"-jában fogalmazta meg: 1. a lábakraállítás, hogy az épület ne foglaljon el a természetből szabad területet; 2. a terőkert kialakítására lehetőséget adó lapostető, mert így az építés - ahelyett, hogy csökkentené - megnöveli a természetet; 3. a pillérvázzal biztosítható szabad alaprajz, hogy a tartószerkezettől független térosztás hajlékonyan igazodhasson a funkcióhoz; 4. a teherviselés kényszerektől mentesült homlokzat szabad alakítása végigfutó ablaksávokkal s a tartóvázra függesztett határoló szerkezetekkel; 5. az előbbi következményeként a belsőkben faltól-falig nyúló szalagablak, a minél teljesebb megnyitás a külső tér felé.
  Fő művei: Savoye villa, Párizs egyetemi városrészében a Svájci diákok pavilonja, a Marseille-i Unité d'habitation, a Chandigarh-i Igazságügyi palota és a Ronchamp-i zarándokkápolna.  Fő művei: Savoye villa, Párizs egyetemi városrészében a Svájci diákok pavilonja, a Marseille-i Unité d'habitation, a Chandigarh-i Igazságügyi palota és a Ronchamp-i zarándokkápolna.
 +
 +
 +----
 +
 +
 +Le Corbusier 5 pontja
 +
 + 1. Az épület lábakra állítása, hogy az ne vegyen el területet a természettől
 + 2. A pillérvázzal biztosítható a tartószerkezettől független szabad alaprajzi alakítás
 + 3. A teherviseléstől mentesült homlokzat szabad alakítása
 + 4. Szalagablakok, melyek növelik a bevilágítás mértékét és nyitnak a külső tér felé
 + 5. Tetőkert kialakítására lehetőséget adó lapostető
 +
 +Legzseniálisabb az 1. és az 5. pont, mivel nemcsak a beépített területet adjuk vissza a természetnek (ill. tudjuk használni.), hanem még hozzá is teszünk.