La Corbusier(sze.hu)
(1887-1965)
a plasztikus formálás mestere. elképzeléseit legteljesebben a vasbeton jól alakítható anyagával tudta valóra váltani. Az új építészettel szemben támasztott alapkövetelményeket híres „öt pont”-jában fogalmazta meg: 1. a lábakraállítás, hogy az épület ne foglaljon el a természetből szabad területet; 2. a terőkert kialakítására lehetőséget adó lapostető, mert így az építés - ahelyett, hogy csökkentené - megnöveli a természetet; 3. a pillérvázzal biztosítható szabad alaprajz, hogy a tartószerkezettől független térosztás hajlékonyan igazodhasson a funkcióhoz; 4. a teherviselés kényszerektől mentesült homlokzat szabad alakítása végigfutó ablaksávokkal s a tartóvázra függesztett határoló szerkezetekkel; 5. az előbbi következményeként a belsőkben faltól-falig nyúló szalagablak, a minél teljesebb megnyitás a külső tér felé.
Fő művei: Savoye villa, Párizs egyetemi városrészében a Svájci diákok pavilonja, a Marseille-i Unité d'habitation, a Chandigarh-i Igazságügyi palota és a Ronchamp-i zarándokkápolna.


Le Corbusier 5 pontja

1. Az épület lábakra állítása, hogy az ne vegyen el területet a természettől
2. A pillérvázzal biztosítható a tartószerkezettől független szabad alaprajzi alakítás
3. A teherviseléstől mentesült homlokzat szabad alakítása
4. Szalagablakok, melyek növelik a bevilágítás mértékét és nyitnak a külső tér felé
5. Tetőkert kialakítására lehetőséget adó lapostető

Legzseniálisabb az 1. és az 5. pont, mivel nemcsak a beépített területet adjuk vissza a természetnek (ill. tudjuk használni.), hanem még hozzá is teszünk.